Πατάτες

H πατάτα είναι το πιο αγαπημένο και διαδεδομένο λαχανικό σε όλο τον κόσμο, με προέλευση από την Νότια Αμερική και πρωταγωνιστεί και στην Ελληνική κουζίνα. Η Ελλάδα και η Κύπρος διαθέτουν σημαντική παραγωγή πατάτας διαφόρων ποικιλιών, εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Η πατάτα περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πληθώρα αντιοξειδωτικών και αποτελεί μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή.

Πατάτες γενικής χρήσης

Layer-3-min-min

ΛΙΖΕΤΑ

Οβάλ ελαφρά κίτρινη πατάτα

Layer-4-min-min

ΜΑΡΑΜΠΕΛ

Στρογγυλή κίτρινη πατάτα

Layer-5-min-min

ΜΑΡΦΟΝΑ

Στρογγυλή ελαφρά κίτρινη πατάτα

Layer-15-min-min

ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΒ ΔΙΧΤΥ

Οβάλ ελαφρά κίτρινη πατάτα

Layer-9-min-min

ΣΠΟΥΝΤΑ

Οβάλ ελαφρά κίτρινη πατάτα

Layer-7-min-min

ΠΑΤΑΤΕΣ ΝΑΞΟΥ ΑΒ ΔΙΧΤΥ

Ελληνική Οβάλ κίτρινη πατάτα

Πατάτες κατάλληλες για σαλάτα

Layer-10-min-min

ΑΝΝΑΜΠΕΛ

Layer-11-min-min

ΜΑΡΙΣ ΠΙΡ

Layer-12-min-min

ΝΙΚΟΛΑ

Layer-13-min-min

ΝΤΙΤΤΑ

Layer-16-min-min

ΑΒ ΜΙΝΙ ΓΙΑ ΒΡΑΣΙΜΟ

Layer-17-min-min

ΑΒ ΓΙΑ ΣΑΛΑΤΑ

Layer-18-min-min

ΠΡΙΝΣΕΣ

Layer-16-min-min

ΣΑΡΛΟΤ

Layer-5-min-min

ΦΙΛΕΑ

Πατάτες κατάλληλες για τηγάνισμα

Layer-13-min-min

ΚΑΡΑ

Layer-18-min-min

ΜΑΡΙΣ ΠΙΠΕΡ

Layer-5-min-min

ΜΑΡΦΟΝΑ

Layer-15-min-min

ΝΤΑΙΜΑΝΤ

Layer-19-min-min

ΑΒ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙ

Layer-16-min-min

ΣΑΝΤΕ

Layer-21-min-min

ΣΛΑΝΕΪ

Layer-3-min-min

ΤΕΜΠΙΝΑ

Πατάτες οφτές

Layer-13-min-min

ΚΑΡΑ

Layer-15-min-min

ΝΤΑΙΜΑΝΤ

Layer-5-min-min

ΜΑΡΦΟΝΑ

Ποικιλίες πατάτας

SPUNTA: Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι πολύ παραγωγική, σχετικά πρώιμη, παράγει μεγάλους μακρύς κονδύλους με ελαφρά κίτρινη σάρκα. Πολλαπλή η χρήση της για σχεδόν όλα τα φαγητά (τηγανητή, ψητή, οφτή, σαλάτα).

LISETA: Πρώιμη ποικιλία. Η επιδερμίδα της παρουσιάζει λεία και συνεχή υφή ενώ το χρώμα της είναι ανοιχτό κίτρινο ή κίτρινο.

MARFONA: Πρώιμη ποικιλία με μεγάλους κονδύλους αυγοειδούς σχήματος, ελαφρά κίτρινη επιδερμίδα και ελαφρά κίτρινη σάρκα.

VOYAGER: Μεσοόψιμη ποικιλία, με σχετικά γρήγορη κονδυλοποίηση. με μεγάλους, μακρουλούς-ωοειδείς κονδύλους, ομοιόμορφο σχήμα και μέγεθος, ελαφρά κίτρινη επιδερμίδα και κίτρινη σάρκα.

ANNABELLE: Πρώιμη ποικιλία με σχετικά μεγάλο αριθμό μακριών κονδύλων, με κίτρινη σάρκα και ιδιαίτερη γεύση.

NICOLA: Μεσοπρώιμη ποικιλία με μεγάλους οβάλ κονδύλους, με κίτρινη επιδερμίδα και σάρκα.

VIVALDI: Μεσοπρώιμη ποικιλία με αυγοειδείς μετρίου μέχρι μεγάλου μεγέθους κονδύλους. Ελαφρά κίτρινη επιδερμίδα και κίτρινη σάρκα. Μέτρια προς χαμηλή περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία.

CARA: Όψιμη ποικιλία αλευρώδους υφής με μεγάλους στρόγγυλους λευκούς κονδύλους, που γύρω από τα μάτια φέρουν κόκκινες ιώδεις αποχρώσεις και λευκή σάρκα.

FARIDA: Μεσοπρώιμη ποικιλία με οβάλ κονδύλους με κίτρινη επιδερμίδα και ελαφρά κίτρινη σάρκα.

SAGITA: Μεσοόψιμη ποικιλία με σχετικά μακρύς και οβάλ κονδύλους με κίτρινη επιδερμίδα και ελαφρά κίτρινη σάρκα.

DIAMANT: Έχει αυγοειδείς σχετικά μεγάλους κονδύλους με κίτρινη επιδερμίδα και ελαφρά κίτρινη σάρκα με σχετικά υψηλό ποσοστό ξηράς ουσίας.

SPUNTA: Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι πολύ παραγωγική, σχετικά πρώιμη, παράγει μεγάλους μακρύς κονδύλους με ελαφρά κίτρινη σάρκα. Πολλαπλή η χρήση της για σχεδόν όλα τα φαγητά (τηγανητή, ψητή, οφτή, σαλάτα).

LISETA: Πρώιμη ποικιλία. Η επιδερμίδα της παρουσιάζει λεία και συνεχή υφή ενώ το χρώμα της είναι ανοιχτό κίτρινο ή κίτρινο.

FARIDA: Μεσοπρώιμη ποικιλία με οβάλ κονδύλους με κίτρινη επιδερμίδα και ελαφρά κίτρινη σάρκα.

VIVALDI: Μεσοπρώιμη ποικιλία με αυγοειδείς μετρίου μέχρι μεγάλου μεγέθους κονδύλους. Ελαφρά κίτρινη επιδερμίδα και κίτρινη σάρκα. Μέτρια προς χαμηλή περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία.

EL MUNDO: Μεσοπρώιμη ποικιλία με σχετικά μακρύς και οβάλ κονδύλους με ανοιχτή κίτρινη επιδερμίδα και ελαφρά κίτρινη σάρκα.

EL BEIDA: Μεσοπρώιμη ποικιλία, με οβάλ κονδύλους και λευκή σάρκα, πολύ παραγωγική.

JELLY: Μεσοπρώιμη ποικιλία με υψηλές αποδόσεις, ωοειδείς κονδύλους με κίτρινη επιδερμίδα και ελαφρά κίτρινη σάρκα.

FABULA: Μεσοόψιμη ποικιλία με γρήγορη κονδυλοποίηση. Πολύ μεγάλοι, στρογγυλοί-ωοειδείς κόνδυλοι, κίτρινη επιδερμίδα, ελαφρά κίτρινη σάρκα, ομοιόμορφο μέγεθος με εξαιρετικά υψηλή παραγωγή.

LADY ANNA: Μεσοόψιμη ποικιλία με σχετικά μακρύς και ωοειδές κονδύλους, με κίτρινη επιδερμίδα και ελαφρά κίτρινη σάρκα.

JELLY: Μεσοπρώιμη ποικιλία με υψηλές αποδόσεις, ωοειδείς κονδύλους με κίτρινη επιδερμίδα και ελαφρά κίτρινη σάρκα.

MARKIES: Όψιμη ποικιλία έχει ψηλή ξηρή ουσία και χαμηλά σάκχαρα και γι’ αυτό είναι κατάλληλη για τηγάνισμα (τσιπς και προτηγανισμένες). Οι κόνδυλοι της είναι μεγάλοι αυγοειδείς και ομοιόμορφοι ως προς το σχήμα με κίτρινη επιδερμίδα.

LIBERTA: Πρώιμη ποικιλία με μέτριου μεγέθους οβάλ κονδύλους, κίτρινη επιδερμίδα και ελαφρά κίτρινη σάρκα.

GALANTE: Πρώιμη ποικιλία, μεσαίου μεγέθους κόνδυλοι, με κίτρινη επιδερμίδα και σάρκα.

AGATHA: Πρώιμη ποικιλία με ωοειδείς κονδύλους, ελαφρώς επιμήκη. Η περιεκτικότητα σε άμυλο δεν είναι μεγαλύτερη από 14%. Η φλούδα είναι λεία, ανοιχτό κίτρινο, η σάρκα είναι αρκετά πυκνή, με κίτρινη απόχρωση. Η γεύση είναι γλυκιά.

CELTIANE: Μεσοπρώιμη ποικιλία, με σχετικά μακρύς κονδύλους, κίτρινη επιδερμίδα και ελαφρά κίτρινη σάρκα.

SPUNTA: Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι πολύ παραγωγική, σχετικά πρώιμη, παράγει μεγάλους μακρύς κονδύλους με ελαφρά κίτρινη σάρκα.

MONDIAL: Μεσοόψιμη ποικιλία με μεγάλους οβάλ-αυγοειδείς κονδύλους, με σχετικά λεία επιδερμίδα και κίτρινη σάρκα.